menoy

9/1/19

Γιατί απέρριψαν τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Διοίκηση και εργαζόμενοι είπαν «όχι» στη δωρεά λόγω κορεσμού των υφιστάμενων χώρων.Την άμεση και οριστική ακύρωση της δωρεάς για το έργο κατασκευής κτιρίου στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που θα λειτουργούσε ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι δεν συμφωνεί «να προχωρήσει το έργο όπως είχε εξαρχής συμφωνηθεί».
Η απόφαση του ΙΣΝ ελήφθη στις 20 Δεκεμβρίου 2018 σε σύσκεψη που είχαν εκπρόσωποι του
Ιδρύματος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου που, παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης,  επέμεινε τελικά στην άρνησή της για την παραχώρηση των χώρων του, προκειμένου να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το νέο κτίριο. Σύμφωνα με το ΙΣΝ, το τελευταίο τρίμηνο δεν σημειώθηκε πρόοδος στη μελέτη και τον σχεδιασμό του κτιρίου που θα λειτουργούσε ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων», εξαιτίας ακριβώς των επιφυλάξεων που εξέφρασαν το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου και το σωματείο των εργαζομένων, σχετικά με το έργο. Οι εν λογω αντιδράσεις αφορούσαν την αποκλειστική χρήση του νέου κτιρίου από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής. Σύμφωνα με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, λόγω κορεσμού των υφιστάμενων χώρων, στις νέες δομές θα έπρεπε να στεγαστούν μόνο υπάρχουσες υπηρεσίες του Νοσοκομείου.
«Προκειμένου το ΙΣΝ να συμβάλει από την πλευρά του στη θετική έκβαση της πορείας του έργου, πραγματοποιήσαμε εκτεταμένες συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς κατά τις οποίες τονίσαμε τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, δεδομένης της σημασίας που αποδίδουμε στον τομέα της Νοσηλευτικής και την ενίσχυση και ανάπτυξη του παγκοσμίως», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος. «Οι προοπτικές, δε, που ένα έργο αυτού του χαρακτήρα, με την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, θα έφερνε για τον Ευαγγελισμό, θα άνοιγαν νέους ορίζοντες τόσο για το νοσοκομείο όσο και για τον ευρύτερο κλάδο της Νοσηλευτικής στην Ελλάδα. Έτσι, το ΙΣΝ πρότεινε την τροποποίηση των αρχικών αρχιτεκτονικών σχεδίων, προκειμένου να προβλεφθούν επιπλέον χώροι και για την υπάρχουσα Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Ωστόσο», όπως ενημερώνει το ΙΣΝ, «η πρόταση αυτή δεν τελεσφόρησε καθώς η θέση του ΔΣ του Νοσοκομείου παραμένει ότι στους νέους χώρους δεν θα πρέπει να συστεγαστούν άλλες υπηρεσίες». Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι γιατί και πώς προέκυψε τώρα αυτή η στείρα άρνηση, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα project που συζητείται από το 2017. Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2017, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , σε συνέχεια συζητήσεων με το υπουργείο Υγείας που υπέδειξε τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της, με αρχικό προϋπολογισμό άνω των 238 εκατ. δολαρίων. Στο σχεδιασμό περιλαμβανόταν και το κατασκευαστικό έργο υποδομής στον «Ευαγγελισμό» που τελικά ακυρώθηκε. 
Όπως διευκρίνισε πάντως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η ακύρωση της δωρεάς για το κατασκευαστικό έργο υποδομής, ΔΕΝ επηρεάζει την πρόοδο όλων των υπόλοιπων έργων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ούτε και τη δωρεά εξοπλισμού στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *