Η υπηρεσία τηλε-συμβουλών, οι αποζημιώσεις των ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥ, οι τιμές για τις κατ' οίκον επισκέψεις
Τα πρώτα 24ωρα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με κορωνοϊό είναι τα Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Κ.Υ. Καλυβίων, Κ.Υ.
Ραφήνας, K.Y. Καμινίων, Κ.Υ. Περιστερίου
Παρόμοια κέντρα υγείας θα λειτουργήσουν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, μεταξύ αυτών και στο Ηράκλειο
Σε αυτά οι πολίτες θα μπορούν να εξετάζονται από τους γιατρούς και αν χρειαστεί να κάνουν και διαγνωστικές εξετάσεις.
Όσοι διαγνωστούν με κορωνοϊό και επιστρέψουν στο σπίτι τους και δεν χρειαστεί να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση κατ’ οίκον μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας.
Η υπηρεσία τηλε-συμβουλών
Η υπηρεσία τηλε-συμβουλών θα τεθεί σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες η οποία αναπτύσσεται με τη συμβολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όσοι ασθενείς νοσούν και χρειάζονται υποστήριξη.
Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για όλους. Επίσης, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και οι ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να επισκέπτονται κατ’ οίκον τους ασθενείς που έχουν αναπνευστικά προβλήματα και ιδίως εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένους και ανθρώπους που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Όσοι έχουν χρόνια νοσήματα σήμερα έχουν την δυνατότητα να ανανεώσουν τις συνταγές τους μέσω ενός τηλεφωνήματος στον γιατρό τους. Οι οικείοι τους μπορούν να παραλαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή του από οποιοδήποτε φαρμακείο της επιλογής του επιδεικνύοντας μόνο το μήνυμα στο κινητό του.
Οι γιατροί όλων των άλλων ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο τηλεφωνικά, όσο και δια ζώσης στις δομές που λειτουργούν κανονικά.
Στο δίκτυο της τηλεσυμβουλευτικής θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί, με αποζημίωση 10 ευρώ ανά κλήση.
Επίσκεψη κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, με αποζημίωση 30 ευρώ ανά επίσκεψη.  Όπως διευκρίνισε ο κ. Κωτσιόπουλος, τα 10 ευρώ αλλά και τα 30 ευρώ για την κατ’ οίκον φροντίδα αφορούν αποζημίωση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες. Οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας.
Γιατροί θα μπορούν να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με αμοιβή 2000 ευρώ
Με νομοθετική ρύθμιση θα προβλεφθεί ότι:
Όλα τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ιδιώτες ιατρούς παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Η αμοιβή των ιατρών αυτών καθορίζεται σε 2.000 ευρώ. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.
Οι ιδιώτες ιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων θα μπορούν με απόφαση του Διοικητή νοσοκομείου να παρέχουν υπηρεσίες μόνο κατά την εφημερία του νοσοκομείου. Η αποζημίωσή τους για την εφημεριακή απασχόληση θα αντιστοιχεί σε αυτή του επιμελητή Α’. Οι εν λόγω ιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν την ειδική μοριοδότηση που ισχύει για τους επικουρικούς ιατρούς στις δημόσιες δομές υγείας σε άγονες, νησιωτικές, προβληματικές ή απομακρυσμένες περιοχές.