Ρύπανση και όχι πλαγκτόν ήταν τελικά οι ουσίες που εμφανίστηκαν νότια του Ρεθύμνου.
Τί και αν το λιμενικό ήταν βέβαιο (εμπειρικά, όπως τόνιζε σε ανακοίνωσή του) πως οι αποκρουστικές εικόνες από παραλίες του νησιού ήταν πλαγκτόν, οι αποδείξεις στη συγκεκριμένη
περίπτωση δείχνουν …λύματα!!!

Αναγνώστρια με επιστολή της αναφέρει πως εικόνες ρύπανσης εντόπισε τις προηγούμενες ημέρες στον κόλπο Κλεισίδι, και επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο.
Η απάντηση ήταν …πλαγκτόν! Μιά απάντηση όμως που δεν την έπεισε και έτσι αποφάσισε να πάρει δείγμα για χημική ανάλυση.
Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο δείχνουν ύπαρξη βακτηρίων πολλαπλάσιων του επιτρεπόμενου ορίου σε Escherichia coli και εντερόκοκκους!


Το Creta24 παραθέτει τις εικόνες όσο και τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης και πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον απάντηση από τις αρμόδιες αρχές για το αν έχουν γίνει αναλύσεις σε όσες παραλίες καταγράφηκαν παρόμοιες εικόνες.
Αναλυτικά η επιστολή αναγνώστριας:
«Λάτρεις του νότου, επιλέξαμε και φέτος, με την οικογένεια μου, να αρχίσουμε τα μπάνια μας σε μία από τις μαγικές παραλίες του Νοτίου Ρεθύμνου. Στο μικρό κόλπο Κλεισίδι κάναμε την πρώτη μας βουτιά, η αλήθεια είναι με μεγαλύτερη λαχτάρα από τα προηγούμενα χρόνια, μιας και η καραντίνα μας είχε περιορίσει πολλές από τις δραστηριότητες μας.
Όμως, γρήγορα ήρθε η απογοήτευση, καθώς αιφνίδια η θάλασσα γέμισε αφρούς και διάφορες ακαθαρσίες έκαναν την εμφάνιση τους «μολύνοντας»αυτά τα υπέροχα γαλάζια νερά……
Αναγκαστήκαμε να φύγουμε αφού πλέον αντικρίζαμε τη θάλασσα με αποστροφή και το πρώτο μας μπάνιο έληξε άδοξα. Το ίδιο συνέβη και τις επόμενες μέρες και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι συνειδητοποίησα ότι, το γεγονός αυτό συζητιόταν από πολλούς που είχαν διαπιστώσει την ίδια ακριβώς κατάσταση.

Η επικοινωνία μου με το Λιμεναρχείο δεν φώτισε τα πράγματα καθώς πήρα απάντηση ότι ήταν πλαγκτόν και όχι ακαθαρσίες. Σε απόλυτα καθαρό μπουκάλι πήρα νερό από τη θάλασσα και το πήγα για χημική ανάλυση. Δυστυχώς οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν. Η μικροβιολογική ανάλυση έδειξε ύπαρξη βακτηρίων πολλαπλάσιων του επιτρεπόμενου ορίου σε Escherichia coli και εντερόκοκκους!
Μετά από αυτό οι σκέψεις μου είναι πολλές. Το Λιμεναρχείο ήταν εφησυχαστικό. Άραγε είχε προβεί σε εξέταση του νερού ή αρκέστηκε σε μια απάντηση «ρουτίνας»; Έχει άραγε προβεί σε κάποιες ενέργειες;
Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου είναι ενήμερος ότι ακτές του παρουσιάζουν αυτή την εικόνα; Τι προτίθεται να κάνει;
Γιατί ανταλλάσσοντας γνώμες με φίλους διαπίστωσα ότι αυτή η εικόνα ήταν τις ίδιες μέρες από τα Σχοινάρια μέχρι το Ροδάκινο και ίσως παραπέρα…..
Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι κλειστές. Ευτυχώς μάλλον, γιατί γλυτώσαμε τη δυσφήμηση από τους επισκέπτες. Όμως, είμαστε και εμείς οι ντόπιοι, οι αιώνια ερωτευμένοι με τις ακτές της Νότιας Κρήτης που δεν αντέχουμε να τις βλέπουμε σε αυτή την κατάσταση.
Παραθέτω  την μικροβιολογική ανάλυση για να δείξω ότι είναι απόλυτα αναγκαίο και επείγον να βρεθεί η εστία μόλυνσης πριν αρχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα υγείας στους λουόμενους και ο νότος ερημώσει αφού θα είναι πλέον απαγορευτικό να τον απολαύσεις».